PLC alapú folymatfelügyeleti és adatgyűjtő keretrendszer kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az iparban használt termelési folyamatok jelentős része PLC-s vezérlésen alapul, mivel több egyéb indok mellett egy megfelelő fejlesztőkörnyezetet biztosít, továbbá lehetőség van a hardvereszközök felhasználói igények alapján történő moduláris kialakítására és bővítésére is.

A komplexebb folyamatok esetén elengedhetetlen folyamatfelügyeleti funkció biztosítása az üzemeltető személyzet számára, hogy az esetleges hibakeresését lehessen gyorsítani. Az adatgyűjtési funkció is előfordul a legtöbb komplex rendszer esetén, ugyanis több olyan jellemzője, kapcsolódó termelési adata van a rendszernek, amelyeket szeretne a felhasználó hosszabb távon tárolni és lehetővé tenni a későbbi feldolgozhatóságát.

A feladat keretében egy olyan keretrendszer kidolgozása a cél, amely alkalmas több termelési folyamat számára a szükséges folyamatfelügyeleti és adatgyűjtési funkcióinak szoftveres megvalósítását biztosítani. A feladat áttekintését az első fejezet tartalmazza.

A második fejezet áttekinti a különböző mintaként használt termelési folyamatokat és azok általános jellemzőit, különös tekintettel a helyi klienssel való kommunikáció megvalósítási lehetőségeire.

A teszteléshez kialakított tesztkörnyezet felépítését a harmadik fejezet tartalmazza, bemutatva a figyelembe vett szempontokat.

A negyedik fejezet mutatja be a helyi kliens általánosítási lehetőségeit, ezek megvalósítását. Ismerteti a megvalósítható funkciókat, amelyet a keretrendszer nyújt a felhasználó számára.

Az ötödik fejezet a távoli kliens bővítésének ismertetését tartalmazza. Különös tekintettel azokra az elemekre, amelyek alkalmassá teszik a keretrendszert több folyamat kezelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.