PLC alapú irányítástechnikai vezérlés vízkezelő technológiai folyamatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a vízkezelés kiemelten fontos szerepet tölt be az iparban. A modern technológiák, kazánok, illetve fűtési rendszerek hatékonyságát és élettartamát is nagyban befolyásolja a víz kémiai minősége.

Számos olyan technológia elterjedt, ahol a központi vezérlést PLC készülék végzi. A PLC (programozható logikai egység) bonyolult rendszerek alkalmazásakor, amik a legtöbbször önálló szabályozással is rendelkeznek, a különböző egységek munkájának összehangolásáért felel.

A diplomamunkában egy vízkezelési technológia és annak PLC alapú megvalósítása kerül bemutatásra. A technológiában részt vevő készülékek vezérlési programjait a többszöri felhasználás érdekében modulokban célszerű elkészíteni. A dolgozat a szelepek, a motorok és a tartályok programjainak működését fejti ki, majd kitér a hozzájuk tartozó HMI megjelenítői felületekre is.

A vezérlés során fontos szereppel bíró további két modul is bemutatásra kerül. A készülékekhez tartozó mért analóg jelek feldolgozásáért szükség van a bemeneti jelek átlagolására és mérnöki értékké skálázására.

A dolgozat végén a tartályok vízkezeléséhez készített SCADA rendszer következik különböző üzemmódok és vezérlési módok kiválasztása esetén, összefogva az addig tárgyalt modulokat.

Az utolsó fejezetben pedig a vízkezelési technológia PLC alapú programjának tesztelése kerül kifejtésre és a projekt összegzése, további lehetőségei.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.