Páratartalom és hőmérséklet mérés vezeték nélküli szenzorhálózattal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az élet számos területén van szükségünk környezeti paraméterek meghatározására, amik közül legtöbbször a hőmérséklet és páratartalom értékek mérése a cél. Van, ahol nélkülözhetetlen ezek folyamatos és pontos monitorozása, mint például élelmiszeripar, precíziós laboratóriumi körülmények, hőmérsékletre és páratartalom változására érzékeny nagy értékű berendezések vagy esetleg szerverszobák. A technológia fejlődésével a mérést végző eszközök, szenzorok, szenzorhálózatok egyre olcsóbban hozzáférhetőek bárki számára, valamint a vezeték nélküli kommunikációs módszerek terjedésével egyre több helyen szeretnénk is ezeket használni egyszerű beüzemelhetőségük miatt.

A cím egy viszonylag egyszerűen megvalósítható elrendezésre engedhet következtetni, ám ha egy sok fejlesztési lehetőséget rejtő, és alacsony energiafogyasztású eszközt szeretnénk létrehozni, akkor máris egy viszonylag komolyabb feladathoz érkeztünk. A piacon elérhető lehető legújabb és legjobb eszközöket érdemes felhasználnunk és ezekkel elkészíteni a berendezést. Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam egy vezeték nélküli szenzorhálózat elkészítésének lépéseit, kezdve a lehetséges eszközök feltérképezésétől a kiválasztott komponensekkel történő rendszer megalkotásáig. A feladatkiírás természetesen teljesíthető lenne a lehető legegyszerűbb alkatrészekkel is (8 bites AVR, egyszerű rádiós modul, stb.), de ennek későbbi továbbfejlesztésénél gyorsan elérnénk az eszközök által szabott korlátokat. Egy 32-bites ARM mikrokontrolleren alapuló, gigahertz alatti rádiófrekvenciás tartományban működő berendezés tervezési lépéseinek bemutatása és az eszköz elkészítése a cél.

A kiválasztott eszközök, melyeket a Silicon Laboratories biztosított számomra rendkívül sok fejlesztési lehetőséget rejtenek magukban, így a dolgozat eredménye egy átfogó ismertetése az eszközök együttes működésének, mintsem egy teljesen végleges eszköz elkészítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.