Plazma szimulációja kétdimenzióban

OData támogatás
Konzulens:
Reichardt András László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A különböző plazma anyagoknak számos ipari és hétköznapi felhasználásuk ismeretes. Hétköznapi felhasználásuk közt szerepel a plazma TV, mint olyan vagy a világítás technikában használt megoldások. Ipari felhasználásban használnak plazmákat élelmiszer fertőtlenítésre, illetve az elektronikai technológiában számos folyamatban. Utóbbi esetben tipikusan alacsony hőmérsékletű plazmákról beszélhetünk, amik szimulációjáról szól a dolgozatom is.

Dolgozatomban először szót ejtek a fizikai modellezésről (a részecske szimuláció előnyeiről és hátrányaival), a matematikai megoldási lehetőségekről és a választott metódust (particle-mesh, nearest grid point megvalósítással), illetve a megoldót (leap frog). A kiírási feltételeknek megfelelően két dimenzióban készítettem el a szimulációt, úgy hogy alkalmas legyen alacsony hőmérsékletű plazma vizsgálatára.

Ezek alapján készítettem szimulációs programomat részletezem, bemutatom, hogyan sikerült Matlab függvénykönyvtártat úgy megvalósítani, hogy a lehető legjobban moduláris legyen.

Legvégül összehasonlítom, hogy milyen külső hatásra (külső elektromos/mágneses tér hatása, illetve ha a potenciál csapdából kijuthatnak elektronok).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.