Press-fit cstlakozók technológiája

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harsányi Gábor
Elektronikai Technológia Tanszék

„Press-fit” csatlakozók technológiája

Kivonat

A press-fit technológia egy olyan speciális kötési módszer a nyomtatott huzalozású lemezek szerelése területén, amellyel a forrasztást lehet helyettesíteni a furatszerelési technológia esetén. Az eljárás leginkább csatlakozók esetében használatos. A folyamat során csatlakozó tüskét (pin) sajtolnak a fémezett furatba, így kialakítva az elektromosan vezető és mechanikailag stabil kötést.

Feladatom fő célkitűzése az volt, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékén egy kis darabszámú sorozatgyártást kiszolgáló, laboratóriumi és oktatási célra alkalmas press-fit alkatrész beültető eszközt valósítsak meg, amely olcsó alternatívaként szolgál a drága ipari nagyüzemi berendezésekkel szemben.

A press-fit technológia alapos megismerése és a beültető eszköz sikeres megvalósítása érdekében a szakirodalom kutatáson túlmenően az Elektronikai Technológia Tanszék ipari partnerei által használt berendezéseket is tanulmányoztam.

A kísérleteimhez különböző típusú press-fit alkatrészeket válogattam össze, amelyekhez tesztpaneleket terveztem. Ezeken a csatlakozó tüske és a furatfémezés közötti átmeneti ellenállás közvetlen, valamint „daisy-chain” kapcsolásban való mérésére alkalmas vezetékezést is kialakítottam.

Megmértem a benyomási erőt az idő függvényében. Az erő-idő függvény görbéje alapján meghatároztam a maximális erőt, kiszámoltam egy átlagos erőt minden csatlakozó típushoz, valamint meghatároztam az 1 pin-re eső átlagos erőnagyságot. Alkatrész kihúzó vizsgálatokat végeztem, amelyek szintén a kötések minősítéséül szolgáltak.

Keresztcsiszolatot készítettem a beültetett press-fit csatlakozókról. Mikroszkópi és elektronmikroszkópi képeken vizsgáltam a kötések szerkezetét.

A diplomamunkám eredményeivel jelentős lépést tettem afelé, hogy a press-fit technológiát kis sorozatban laboratóriumi körülmények között lehessen alkalmazni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.