Preventív villámvédelmi célokra alkalmazott villamos térerősség-érzékelők megbízhatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss István
Villamos Energetika Tanszék

A villámcsapás az egyik legérdekesebb, de egyben a legveszélyesebb jelenség az egész világon. A villám egy olyan villamos kisülés, amely legtöbbször zivatarok alkalmával keletkezik. Ha nem védekezünk ellene, a hatalmas anyagi károk mellett akár emberi életek kioltását is okozhatja.

A preventív védelem a villámvédelem egy olyan speciális területe, amely a megelőzésen alapszik, szemben a hagyományos passzív védelemmel. Lehetőségünk van a veszélyhelyzet kialakulása előtt a veszély mértékének megfelelő védelmi intézkedéseket tenni. Ahhoz, hogy a villámcsapás kialakulásához vezető jeleket érzékeljük, speciális műszerekre van szükség.

Léteznek globális, és lokális villámfigyelő műszerek. Globálisnál egy nagyobb összefüggő területet vizsgálunk, lokális megfigyelésnél pedig helyi szinten, például egy ipartelep területén alakítunk ki figyelő rendszert. Az egyik legtöbbet alkalmazott lokális villám detektáló műszer a rotor voltmérő, mely a levegő térerősség változását figyeli zivatar kialakulásakor. A tanszék kifejlesztett egy saját rotor voltmérőt, mely a változó kapacitású elektródák segítségével kiküszöböli a rotor voltmérők előjel problémáját.

A rotorvoltmérő telepítése gondos előkészületeket igényel a tervezési fázisától kezdve. Első lépésként egy olyan helyszín kiválasztása szükséges, mely megfelelő mérési eredményeket biztosít mind a tiszta mérési eredmények, mind a megvalósíthatóság tekintetében. Az egyetem épületei közül villámvédelmi szempontból több is alkalmas volt a műszer telepítéséhez. A műszer telepítése előtt programmal szimulációt végeztünk az épületek villamos tér torzító hatását modellezve, majd laboratóriumban kalibráltuk a műszert. A mérési eredmények pontos leolvasásához szűrőáramkört építettünk az elrendezésbe, azonban a mérési eredmények a kiértékelés során a valóságtól eltérést mutattak.

Diplomamunkám során ennek okaira szeretnék rávilágítani valamint a felhasználhatóságára pár javaslatot tenni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.