Proaktív SDN alapú mobilitás-kezelési technológiák szimulációs vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A vezeték nélküli technológiák térnyerésével folyamatosan növekszik a mobil eszközök által generált forgalom. Az internet jelenlegi általános hálózati architektúrájának skálá-zása az exponenciális emelkedést mutató terheléshez újabb és újabb kihívások elé állítja mind a szolgáltatókat, mind a gyártókat. Egy új kutatási terület, a Software Defined Networking jelenthet megoldást a problémára, mely a most az eszközönként elosztott kontrollsíkot centralizálja, és egy globális perspektívájú, jól skálázható központi intelli-genciába helyezi.

Ezzel párhuzamosan kezelni kell a felhasználók mozgásából fakadó hálózati problémát, a mobilitás menedzsmentet. A cél az, hogy az előfizetők minél kevésbe legyenek kitéve a háttérben zajló hálózatváltások hatásának, és a futtatott alkalmazásoknak ne okozzon problémát az alsóbb rétegekben történő változás. A felhasználónak, illetve készülékének mozgásából, a mért jelszintekből, és más egyéb paraméterekből jó becsléseket lehet adni arra, hogy mikor érdemes átcsatlakozni egy másik hozzáférési pontra. Ha proaktívan, még azelőtt meg tudjuk állapítani a várható minőségromlást a kapcsolat minőségében, hogy az a felhasználó számára érzékelhető lenne, sokat javíthatunk a Quality of Experince, azaz a tapasztalt élmény mutató értékén.

Diplomamunkámban bemutatom a Software Defined Networking alapjait, illetve egy már kereskedelemben kapható megvalósítás, az OpenFlow eszközök és a használt pro-tokoll működését. Megvizsgálom a jelenlegi legújabb generációs mobilhálózat, az LTE felépítését és annak SDN alapokra áthelyezésének lehetőségét. A Media Independent Handover protokoll ismertetése után bemutatok egy olyan keretrendszert, amellyel SDN alapokon vezeték nélküli technológiától függetlenül lehet hálózatváltást végezni, majd az OMNeT++ nevű szimulációs program segítségével megvizsgálom egy saját proaktív mobilitás-kezeléssel kibővített OpenFlow implementáció hatásfokát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.