Programozható szenzorszimulátor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomamunkám egy autóipar által használ SENT és SPC protokollokkal kommunikáló konfigurálható szenzoremulátor leírását tartalmazza. Az emulátor feladata egy tesztkörnyezetben a különféle szenzorok helyettesítése, vezérelhetően működésének szimulálása. Az emulációt egy Texas Instruments TivaC mikrokontroller végzi, konfigurációja pedig történhet hálózaton keresztül, Etherneten. A komplexitásból adódóan az eszköz a TiRTOS valósidejű operációs rendszert futtat.

Az eszköz négy csatornás, így biztonságkritikus, mint például autóipari rendszerekben előforduló redundáns szenzorkonfigurációk jeleit szimulálni képes. Lévén alapvető funkciója a tesztelés megkönnyítése, így hálózaton vezérlehető, ezáltal automatizált tesztrendszer részét képezheti. Az ilyen alkalmazás további megkönnyítésére több hozzáférési szinten üzemeltethető. Alacsony szinten digitális jelgenerátorként adott granualitású digitális jel visszajátszása lehetséges. Középszinten a protokollok építőelemi paraméterezhetők, változtathatók, így különböző hibák beillesztése lehetséges, a protokollok fizika rétegjeleinek ismerete nélkül. Magas szinten a mérendő fizikai mennyiség leképezését nyújta felhasználó által definiált konfiguráció alapján SENT/SPC jellé.

A szenzorok és érzékelők rövid áttekintése után az implementálandó protokollokat bemutatva, mind hardveresen, mind szoftveresen az emulátor működését leírom, tervezési megfontolásokat ismertetem. A vezérléshez használt kommunikációs protokollt és kódolást bemutatom, majd a segítségével összeállított kommunikáció üzeneteit kifejtem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.