Programozói ismereteket nem igénylő, GUI független automatizált integrációs-teszt keretrendszer tervezése JavaEE alkalmazásokhoz.

OData támogatás
Konzulens:
Pálfy Miklós Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozatban Java EE környezetben futó alkalmazásokhoz készült integrációs tesztek futtasásnak automatizálására kerestem olyan megoldást, mely nem igényel programozási ismereteket a tesztesetek leírásához. Megvizsgáltam a létező megoldások közül azokat, melyek grafikus felület bevonásával automatizálják a tesztfuttatást, illetve egy Robot nevű keretrendszert mely a grafikus felület megkerülésével hajtja végre a teszteseteket. Ez utóbbi eszköz természetes nyelven íródott mondatokhoz hasonló kifejezések formájában írja le a teszteset során végrehajtandó teendőket, illetve a vizsgálni kívánt feltételeket. Arra a következtetésre jutottam, hogy ez a megfogalmazási módszer nem alkalmas komplex üzleti logikát igénylő folyamatok leírására, továbbá a keretrendszer túlzottan lassú és nem elég robosztus.

A tapasztalt problémák és saját elképzeléseim alapján terveztem és megvalósítottam egy integrációs teszt végrehajtó keretrendszert, melyben a teszteseket egy jól strukturált XML dokumentumban kell leírni. Az XML lehetővé teszi azt, hogy átláthatóan lehessen komplex üzleti objektumokat leírni programozási ismeretek nélkül.

A fejlesztett keretrendszer használatát és felépítését egy myWMS nevű nyílt forráskódú raktárkezelő szoftverhez készített tesztesetek automatizálásán keresztül mutatom be. Végül megfogalmazom tapasztalataim és az esetleges továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.