Publish-subscribe alapú kommunikáció megfigyelése

OData támogatás
Konzulens:
Huszerl Gábor Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A valós idejű beágyazott rendszereknél kulcsfontosságú a gyors és pontos kommunikáció, ezért a fejlesztésnél erre különös gondot kell fordítani. A fejlesztést segíti, ha tudunk használni egy olyan eszközt, ami valós időben monitorozni tudja, hogy adott eszközök között milyen kommunikáció zajlik úgy, hogy nem kell különösebb előzetes konfiguráció az eszköz használatához.

A beágyazott rendszerek kommunikációjának lebonyolításához nagyon népszerű választás az MQTT, illetve a DDS, előbbi a pehelysúlyú, gyors üzenetalapú kommunikációban használatos, míg utóbbi a nagyobb mennyiségű adat gyors és biztonságos megosztására kiváló.

A dolgozat keretein belül ismertetem a két protokoll fő irányelveit, működését, a kiválasztott implementációk felépítését illetve elemeit. Megtervezek illetve implementálok egy egyszerű eszközt, amivel megfigyelhető a hálózaton történő MQTT illetve DDS protokollokon keresztül folyó kommunikáció, úgy, hogy a két protokoll aktuális konfigurációjáról minimális előismerettel rendelkezem (bróker IP cím, domain ID).

Végül, kipróbálom az eszközt több rendszerrel is, megvizsgálom az eredményeket, majd levonom a következtetéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.