Pulsoximéter tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem célja a pulzoximetria témakör kérdéseinek vizsgálata. Bemutatom a mérési elv lényegét és megismerek néhány publikált algoritmust és ezeket a számításigény és megbízhatóság alapján összehasonlítom. Röviden ismertetem a kalibráció lehetőségeit is. Néhány, a piacon fellelhető szenzort is rangsorolok célterület, robusztusság és mérési pontosság szerint.

A MAX30100-as szenzorhoz készített deszkamodellen kipróbáltam a kifejlesztett szoftvert és az implementált algoritmust. Kitérek az alacsony fogyasztású eszközök szoftvertervezésének kérdéseire. Vizsgálom a különböző rétegek felépítését és szerepét a hordozhatóságban és a továbbfejlesztésben. Az általam is használt FreeRTOS rendszer alapvető funkcióit megmutatom. Megvizsgálom a szoftver és az algoritmus hardver-függőségét.

Diplomatervben elkészítettem egy összetettebb prototípus kapcsolási rajzát is, ami három MAX30100-as szenzor jelét tudja feldolgozni. A kapcsolásban szerepel egy flash memória és egy Bluetooth LE képes mikroprocesszor is. Az alkatrészek kiválasztásánál kiemelt szempont volt az alacsony fogyasztás, a prototípus célterülete az okosóra-szerű adatgyűjtő-szenzorok piaca.

Az eredmények összegzésénél röviden kitérek a mintavételi frekvencia és a zajok kérdéseire is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.