Pulzoximéter tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benesóczky Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

A diplomamunkám témája egy pulzoximéter, véroxigén-szint mérő készülék megtervezése és elkészítése. A pulzoximéter egy orvosi műszer, melynek segítségével folyamatosan mérhető a vér oxigénnel való telítettsége, szaturációja. A vér oxigén szaturációjának folyamatos mérésével detektálható a test oxigénhiányos, hypoxiás állapota. A testnek szüksége van oxigénre, hiányában pár perc után súlyos agykárosodás léphet fel a betegnél, ha nem sikerül megszüntetni az oxigénhiányos állapotot, akkor pedig a beteg halálához vezet. Ezért a véroxigén-szint mérő két fő felhasználási területe a kórházi ellátás során a betegek megfigyelése és a krónikus betegek otthoni monitorozása. A véroxigén-szint mérés két módon történhet, invazív módon, a pácienstől származó vérminta vérgáz analízisével vagy non-invazív módon, a testre helyezhető érzékelővel. A diplomaterv keretében az utóbbi, non-invazív mérési eljárás tervezésével és megvalósításával foglalkozom. A diplomaterv során a cél egy olcsó, otthoni mérőkészülék elkészítése, melynek segítségével széles körben lehetővé válna az otthoni véroxigén-szint mérés.

A diplomaterv első részében irodalomkutatást végeztem a véroxigén-szint mérés témakörében. A témában végzett irodalomkutatás a témakörök alapján két szakaszra osztható. Az első szakaszban áttekintem a mérés elméleti, fiziológiai alapjait.

A második szakaszban megismerkedtem a non-invazív módon történő véroxigén-szint mérő technikai megvalósítási lehetőségeivel.

A tervezési részben részletesen megterveztem a megvalósítandó mérőrendszert.

A tervezés rendszerfejlesztési modell, a V-modell segítségével történt.

A rendszerfejlesztési modell használatát indokolta a tervezési feladat bonyolultsága és a szigorú határidők. A rendszer tervezési modell keretbe foglalta a tervezési lépéseket és segítségével a követelmények megfogalmazásától indulva eljutottam a készülék részletes hardver és szoftver tervéig.

Az utolsó részben bemutatom az elkészült véroxigén-szint mérőt, elemzem az elkészült rendszert és javaslatokat teszek a rendszer továbbfejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.