Pupilla középpont detektálása 3D tekintetkövető rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett „okos” berendezések (angolul, elterjedtebb nevén „smart”), amelyek általában az eredeti termék funkcionalitását elhagyva, azt kibővítve próbálja megkönnyíteni a felhasználó mindennapi életét. A smart eszközök forradalmát az egyszerű hordozható mobiltelefonok különböző extra funkciókkal való felruházása jelentette (WiFi, GPS, hangfelismerő rendszer stb.). Ez az átalakulás azonban nem csak a hagyományos telefonokra volt hatással, egyre inkább elterjednek egyéb smart eszközök is, mint például karórák vagy szemüvegek. Egy másik fontos terület a járművekhez kifejlesztett berendezések köre, mint a különböző hang és beszédfelismerő rendszerek, integrált navigációs rendszerek valamint éberség figyelő biztonsági berendezések.

Az előzőekben felsorolt eszközök funkcióit kibővítve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett tekintet követő rendszerek, melyek az emberi szem megfigyelése alapján képesek meghatározni az alany tekintetének irányát, vagy akár a figyelt objektum helyzetét. A tekintetkövető egy népszerű alkalmazása az érintés nélkül vezérelhető kijelző, amely az általános kényelmi funkciók mellett mozgásában korlátozott felhasználók részére is segítséget nyújthat. Emellett fontos szerepet kaphatnak járművekben a vezető éberségének ellenőrzésében, illetve a vezető környezetéről további információkat szolgáltathatnak.

A tekintetkövetők legnagyobb csoportja a pupilla helyzetét használja a tekintet irányának meghatározásához. Mivel egy kisebb eltérés a pupilla helyzetében, a megfigyelt objektum távolságában rendkívül nagy változást jelenthet, a pupilla helyzetének pontos detektálása rendkívül fontos szempont. A szakdolgozat témája egy már meglévő tekintet követő szemüveg pupilla detektáló algoritmusának átalakítása nagyobb pontosság elérése céljából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.