Push üzenetküldés megvalósítása J2EE és Android platformok között

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az utóbbi években a hétköznapi élet részévé váló okoseszközöket az informatikai rendszerek tervezésénél egyre jobban figyelembe kell venni. A gyorsan fejlődő mobil operációs rendszerek már a személyi számítógépek szoftveres funkcionalitását nyújtják, azonban a korlátozott erőforrások és az egyedi felhasználási területek új problémákat vetnek fel a rájuk írt szoftverek tervezésekor. Mind a mobilhálózat, mind pedig az akkumulátor szűkösen áll a fejlesztők rendelkezésére, épp ezért vált szükségessé, hogy az adatkommunikációt minimalizálják különböző hálózati és szoftveres megoldásokkal.

Ezek a mobil eszközök a különböző funkciókat ellátó szolgáltatásokat HTTP alapú kommunikációval érik el. A szinkronizáció legtöbbször periodikus időközönként történik (Pull), ebben a környezetben ez a művelet jelentős adatforgalommal és energiafelhasználással jár. Éppen ennek a problémának megoldására kezdtek elterjedni a különböző Push alapú megoldások.

A Push értesítések használata összességében kevésbé terhelik az eszközök erőforrásait. Mivel a Push értesítést a szerver küldi a kliensei felé, így valódi adatkommunikáció csak akkor történik, amikor az ténylegesen szükséges. Valamint mivel maguk a Push implementációk is a takarékosságot szem előtt tartva készültek ezért a Push kapcsolat fenntartása is jelentősen kevesebb energiát emészt fel, mint az a Pull alapú szinkronizációnál megszokott.

Szakdolgozatomban a Google által fejlesztett Android operációs rendszer és egy Java Webalkalmazás közti push üzenetküldés megvalósítását mutatom be az IBM által fejlesztett MQTT protokoll segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.