R alapú vizuális analízis megoldások

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az ember számára könnyebben feldolgozható, megérthető a vizualizált információ, mintha ugyanazon adatok valamilyen szöveges vagy táblázatos reprezentációja alapján kellene ezt megtenni. A vizuális adatanalízis eszköze az adatok grafikus ábrákkal történő vizualizálása, amely nagy segítséget nyújt minták felismeréséhez és ezen keresztül feltételezések felállításához és finomításához.

Már régóta léteznek olyan szoftverek, amelyek képesek adatokból ábrákat, diagramokat készíteni, azonban ezek a szoftverek legtöbbször drágák és vállalati rendszerekbe viszonylag nehezen integrálhatóak. Az utóbbi időben kezdett egyre elterjedtebbé válni az R programozási nyelv, amely egy adatelemzésre és statisztikai számításokra használt nyelv. Kiterjesztései segítségével adatok hatékony vizualizálását teszi lehetővé, valamint egyre több olyan technológia lát napvilágot, amely az R nyelven íródott elemzések integrálhatóságát teszi lehetővé.

Szakdolgozatom célja, hogy bemutassam a vizuális adatanalízist és magát az R nyelvet, adatok vizuális ábrázolásának lehetőségeit és az egyes elemzési eredmények kliensprogramban történő megjelenítését. Feladatom olyan mintaalkalmazások implementálása, amelyek megfelelnek az előbbi kritériumnak, továbbá meg kell vizsgálnom az így elkészült megoldások vállalati informatikai rendszerekbe történő integrálásának lehetőségeit, illetve összehasonlítanom különböző szempontok figyelembevételével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.