REST keretrendszer készítése PHP nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjaink webes szoftverrendszereinek jelentős hányadában megtalálhatóak a REST alapelveit megvalósító komponensek. A RESTful API-t implementáló szolgáltatások rendkívül elterjedtté váltak napjainkra egyszerűségük, fejlesztői szempontból kényelmes használatuk és platformfüggetlenségük miatt.

Dolgozatomban egy olyan újrafelhasználható keretrendszer elkészítését mutatom be, mely a REST API fejlesztéseket hivatott támogatni a CRUD műveletek és egyéb alapvető funkciók implementálásával PHP nyelven. A keretrendszer képes minimális ráfordítással teljes értékű, jól skálázódó, átgondolt és jól bővíthető RESTful API-t megvalósító szolgáltatásként működni.

Munkám első részeként bemutatom az elérhető megoldásokat, valamint a felhasznált technológiák lényegesebb tulajdonságait. Rávilágítok a procedurálisan megvalósított RESTful szolgáltatások hátrányaira és megoldást kínálok a felvetett problémákra saját, generikus REST keretrendszeremmel.

A tervezési fázist követően áttekintem a keretrendszer implementációs részleteit és a fejlesztés közben megoldott problémákat. Bemutatom a keretrendszer tesztelését, az elkészített referencia alkalmazást és gyakorlati példán keresztül ismertetem a keretrendszer használatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.