Radardetektor tervezése olcsó ISM rádió IC segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zólomy Attila Imre
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Diplomatervem témája radardetektor tervezése olcsó ISM rádió IC segítségével. A közutakon használatos sebességmérő berendezések érzékelésére alkalmas detektort kell terveznem és megépítenem a lehető legköltséghatékonyabb módon, azaz ameddig lehetséges, olcsó, egyszerű elemekből épül fel az áramkör.

Dolgozatom első részében ismertetem a közúti sebességmérők típusait és azok működési elvét, valamint az érzékelésükre alkalmas eszközöket. Ezt követően pontosítom a feladatot egy konkrét radartípus érzékelésére szűkítve, majd ismertetem ennek a radarnak a specifikációit.

Diplomatervemet az előzmények ismertetésével folytatom, azaz a felhasznált irodalmak leírásával és a mérési lehetőségekről a Silicon Laboratories Hungary Kft.-nél.

A tervezés leírásában a teljes detektort részmodulonként tervezem és mérem meg, majd a végén egy végső áramkör készül, melybe az összes addigi egység egybe lesz integrálva. A detektor tervezés első lépéseként az Si4432 adó-vevő IC harmonikusait maximalizálom a harmonikus illesztő hálózat segítségével, majd az egyik harmonikusra szűrőt tervezve csak egy összetevőt engedek tovább. Ezt követően frekvenciasokszorozással, szűréssel és erősítéssel előáll egy lokál oszcillátor jele, mely lekeveri a radar bejövő jelét középfrekvenciára, ahol egy másik Si4332 IC detektálja a jelet, és jelzi azt az RSSI kimeneten.

A rádiófrekvenciás blokkban szükséges antenna tervezési lépéseit ismertetem, majd a teljes detektor tervezése és megépítése a végső feladat.

Diplomatervem zárásaként összefoglalom az elvégzett munkát, értékelem az eredményeket, és kitekintést adok további lehetőségekre a sebességmérők detektálásával kapcsolatosan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.