Rádios épület automatizálási rendszer modulok tervezése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az épület automatizálási rendszer képes arra, hogy egy központi egység segítségével vezére és felügyelje az épület elektromos berendezéseit. Egy ilyen integrált rendszerre egyre nagyobb szükség van, hiszen egyre több intelligens eszköz vesz minket körül és a megvalósításhoz is megfelelően olcsó és nagy teljesítményű mikrokontrollerek állnak rendelkezésre.

A szakdolgozatban kitűzött féléves feladat célja egy egyszerűbb épület automatizálási rendszer megtervezése és megvalósítása volt. Ezen egyszerű beágyazott rendszer, egy központi egységet és egy, illetve több perifériát tartalmazhat. Az egységek közti kommunikációra vezeték nélküli adatátvitelt használ.

A szakdolgozat első fejezetében a félév során kitűzött célokat röviden ismertetem és tömören bemutatom az általam megvalósítani kívánt rendszert.

A dolgozat második részében megtervezem a rendszer architektúráját, kiválasztom a megfelelő adatátviteli módot mind a központi egység és a PC között, mind pedig központi egység és a perifériák között. Részletesebben foglalkozom a mikrokontroller alapú beágyazott rendszerekkel, a GHz alatti ISM sávú rádiós adatátvitellel és az USB szabvánnyal. Ezeken felül megemlítek egyéb lehetséges adatátviteli lehetőségeket is.

A harmadik részben a hardveres megvalósításról esik szó. A konkrét alkatrészek kiválasztását, a kapcsolási rajz és a nyomtatott huzalozású lemez megtervezését dokumentáltam.

A dolgozat negyedik fejezete a központi egység és egy periféria szoftveres megvalósításának dokumentációja.

Az ötödik részben összefoglalom, hogy mit sikerült megvalósítani és mik a rendszer továbbfejlesztési lehetőségei.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.