Raspberry-PI alapú mobil platform tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom témája egy interneten keresztül vezérelhető mobil robot tervezési és megvalósítási folyamatának bemutatása. A manapság megfizethető áron elérhető, könnyen programozható, hardvert és szoftvert is magában foglaló platformok elterjedésének köszönhetően napról napra több a hasonló projektek száma, így nehéz valódi újdonságot létrehozni. Gyakran találkozhatunk azonban olyan projektekkel, melyek az alapvető irányítás megvalósítása után megrekednek, nem fejlődnek tovább. Ennek hátterében sokszor az áll, hogy elfogynak az erőforrások, további funkciókat csak nagy nehézségek árán lehetne implementálni.

Célom egy olyan platform megteremtése volt, ami nem gátolja további funkciók megvalósítását, a számításigényes feladatokat képes átruházni egy külső, nagy teljesítményű számítógépre, vagy akár a manapság egyre népszerűbb Felhőre. A Raspberry PI 700 MHz-en futó ARM processzora, a kisebb beágyazott rendszereknél megszokotthoz képest hatalmas mennyiségű memóriája és változatos periféria kínálata rengeteg lehetőséget tartogat magában, a Linux rendszer által nyújtott szolgáltatások pedig segítik a gyors, kényelmes fejlesztést.

Dolgozatomban egy gyorsulásérzékelő, a modellautó irányításáért felelős kormány szervó, illetve motorvezérlő, valamint egy kamera Raspberry PI-hez illesztését mutatom be hardver és szoftver oldalról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.