Real-time forgalmi adatok kinyerése köztéri kamerákból

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomamunka egy számítógépes videoanalízisen alapuló forgalomfigyelő rendszert mutat be. Az elmúlt évtizedekben az informatika terjedésével egyre több a való életben zajló folyamatról szereznek többletinformációkat, melyek statisztikai és optimalizálási célokra lehet felhasználni. A forgalom analízis is egy ilyen terület, melyen az eddigi módszerek (lézeres számlálók útfelületbe épített konduktív hurkok) mellett megjelentek a videoanalitikán alapuló szoftverek.

A videoanalízis terjedése az olcsóbb és nagy számításteljesítményű eszközök terjedésével egyre költséghatékonyabb megoldás. A telepítéséhez nem kell megbontani az útburkolatot, az egyetlen helyszínen telepítendő hardver a kamera és az azt kiszolgáló hálózat. A szolgáltatott videók felhasználása sokrétűen történhet, a főbb funkciók a videoarchiválás, statisztikai adatok kinyerése, illetve az eseményekre való reagálás. A funkciók szoftverben implementáltak tehát kiterjesztésük vagy módosításuk esetén nem szükséges költséges helyszíni kiszállás.

Az egyes útszakaszokon, vagy kereszteződésben zajló események rendszerbe szervezése segíthet megérteni egy úthálózat aktuális állapotát, valós idejű riasztásokat adhat a karbantartóknak a problémák elhárítására. A hosszabb időn át gyűjtött adatsorok betekintést engednek egy terület kihasználtságába, mely hosszabb távú forgalomirányítási döntések alapja lehet.

A dolgozat a fent leírt funkciókat megvalósító rendszert mutat be a videoanalitikától az állapotok és az események térképes megjelenítéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.