Rendszerdiagnosztika tervezésének támogatása vizuális analízis módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Mára már szinte az élet minden területén találkozhatunk informatikai szolgáltatásokkal, számítógépes eszközökkel. A rendszerdiagnosztika feladata, hogy mérési eredményeket elemezzen, és az eredményekből a jobb, stabilabb működéshez hozzásegítő következtetéseket vonjon le.

A naplózott adatok matematikai elemzésével a megfigyelt folyamatok általában jelentősen javíthatóak. Léteznek olyan módszerek, melyek lehetővé teszik az adatok közötti összefüggések feltárását és ezek ábrázolását. A szakdolgozat célja a számítógépes rendszerek analízisét támogató vizualizációs technikák és technológiák bemutatása, és olyan eszköz keresése, amely támogatja a felhasználói interakciókat a megjelenítő felületen.

Először részletezem a diagnosztikai célú adatelemzés főbb lépéseit, majd vizuális adatelemzési módszereket ismertetek két konkrét megjelenítési példán keresztül. Részletesen bemutatom a párhuzamos koordináta diagramra építő analízis előnyeit, és egy olyan ábrázolási módot is prezentálok, amellyel egyszerre figyelhetőek meg idősoros adatok és pillanatszerű események.

Tanulmányozom a Power BI nevű szoftver adatvizualizációs lehetőségeit, és a munkám során építek az alkalmazás nyújtotta előnyökre. Végül egy esettanulmányon keresztül tesztelem a dolgozat során bemutatott diagramok felhasználhatóságát, és az ismertetett technológiai támogatottság szerepét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.