Rendszerfelügyeleti egység szoftverének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A technológiai fejlődés következtében a mikrokontrollerek tudása folyamatosan növekszik, míg áruk egyre inkább csökken. Főleg ez utóbbi tényező hatására sokszor már egyszerűbb feladatok megvalósításához is mikrokontrollereket alkalmaznak. Ezáltal gyakran előfordul, hogy egy rendszerben több mikrokontroller található, melyek különböző feladatokat hajtanak végre. Ezen mikrovezérlők gyakran kommunikálnak egymással.

Amennyiben egy rendszerben több feldolgozó egység is található, és ezeknek csak egy része valósítja meg a felhasználó szemszögéből fontos funkciókat, míg egy másik részük, a rendszer alapvető működéséért felel, akkor a feldolgozó egységek ezen másik halmazát, a hozzá tartozó hardveres környezetet és a működéséhez kapcsolódó szoftvereket nevezzük rendszerfelügyeleti egységnek.

Rendszerfelügyeleti egységre tipikus példa a személyi számítógép. Amikor a számítógép kikapcsolt állapotban van, a központi processzora nincsen feszültség alatt. Azonban ilyenkor a teljes számítógép nincsen áramtalanítva, bizonyos részegységei állandóan működésben vannak. Ennek eredményeképp képes a számítógép kikapcsolt állapotban is nyilvántartani a dátumot és időt, ezért képes egy egyszerű gombnyomásra vagy épp egy hálózati üzenet hatására bekapcsolni.

Rendszerfelügyeleti egységre tehát akkor van igény, amikor az eszköz fő funkcióját megvalósító feldolgozó egység nagyobb fogyasztású, és valamilyen korlátos tápforrásról az idő kis százalékában üzemel, azonban amikor az eszköz nincsen bekapcsolva, akkor is el kell végeznie bizonyos feladatokat.

Ebben a szakdolgozatban egy beágyazott rendszerben található rendszerfelügyeleti egység szoftverének fejlesztését fogom részletesen ismertetni. A WI Drive Next egy autórádióhoz szánt kiegészítő, melynek főkártyája két mikrokontrollert tartalmaz. A nagyobb teljesítményű feldolgozó egység felel az eszköz funkciójának megvalósításáért, míg a kisebb teljesítményű mikrokontroller végzi a rendszer felügyeletét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.