Robotautó vezérlése Androidos eszköz segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Kaszó Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az automata, emberi beavatkozás nélkül is működésre képes eszközök, robotok az emberiség válláról egyre nagyobb terhet vesznek le, egyre nagyobb számban használjuk őket a legkülönbözőbb alkalmazásokban. Ezek emberi programozása, vezérlése, és felügyelete azonban még mindig nélkülözhetetlen. A dolgozat ezt a mérnöki területet mutatja be egy távirányítású modellautóból kialakított robotjármű példáján.

A robotjármű, mely a tanszéki rendezésű, 2015-ös RobonAUT verseny résztvevője volt, valóban kimeríti a robot fogalmát. Automata, önálló mozgásra képes egy a talajon kijelölt vonal mentén, sebességét képes mérni és szabályozni, számolni tudja az általa megtett utat és szögelfordulást, és közvetlen környezetét is képes felmérni távolságmérő szenzorok segítségével. A robot kétirányú kommunikációra azonban nem volt képes, és állapotáról is csak parancssoros felületen lehetett tájékozódni, Bluetooth kapcsolattal. Ennek korlátait megszüntetve, a diplomaterv keretében a jármű Wi-Fi modullal lett kiegészítve, implementálásra került egy kétirányú kommunikációs protokoll, és egy felhasználóbarát kliensalkalmazás is elkészült az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvendő Android platformra.

A dolgozatban először röviden bemutatásra kerül a feladat létjogosultsága, majd a feladat értelmezése, utána pedig részletes leírás következik a robotjárműről. Ezek után a diplomaterv a feladat megoldásának részletezésével folytatódik, kezdve a kommunikációs protokollal, azt követve a mobil kliensalkalmazással. Végül további fejlesztési lehetőségek is említésre kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.