Robotizált ipari gyártócella virtualizált tervezése és tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a robotika területén egyre inkább teret hódít a robotszimulációs környezetek és az offline robotprogramozás használata, melynek során a program létrehozása a valós robottól térben elválik, attól függetlenül zajlik. A módszer előnyei az online fejlesztéshez képest vitathatatlanok, a programozáshoz nincs szükség a robot fizikai jelenlétére, és az új program létrehozásának idejére a robot nem esik ki a termelésből sem.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a robotokat, melyek önálló egységként is képesek munkát végezni, a gyakorlati alkalmazások túlnyomó többségében cellába integráltan alkalmazzák. Felépítését tekintve egy ilyen cella alapvetően a robotból, a biztonsági burkolatból, a cellavezérlő PLC-ből és a feladathoz szükséges egyéb eszközökből áll. Egy adott feladatot ellátó cella megtervezése során a robotprogram, illetve a cellavezérlő PLC program fejlesztése és tesztelése jellemzően különálló, egymástól független szoftverkörnyezetekben történik.

Annak érdekében, hogy az offline elkészített szimulációk minél inkább megközelítsék a leendő valós cella működését, érdemes lenne a virtuális robot, és a virtuális cellavezérlő PLC közötti kapcsolatot is megvalósítani a szimulációk keretein belül. Ezáltal a konkrét fizikai eszközök jelenléte nélkül, egyszerre lenne fejleszthető és tesztelhető a robot, illetve a PLC programja.

A diplomaterv a fenti problémát járja körbe, illetve megoldását célozza meg adott fejlesztői környezetek (Fanuc Roboguide, Siemens TIA Portal) mellett, egy valós ipari alkalmazáshoz szükséges robotcella offline megtervezésén és tesztelésén keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.