Robotkar vezérlése LabVIEW FPGA környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az iparban használatos robotkarok egyre szélesebb körben válnak elterjedté. A robotokkal rendszerint olyan munkákat végeztetnek, amelyek túl veszélyesek vagy túl nehezek az ember számára, vagy egyszerűen túl monoton, de nagy pontossággal végrehajtandó feladat, ezért egy robot sokkal nagyobb biztonsággal képes elvégezni, mint az emberek. Használják többek között hegesztésre, festésre, csomagolásra, összeszerelésre, áramkörgyártásra. Vezérlésükre rengetek különböző hardver és szoftver eszközt használnak szerte a világon.

Az FPGA eszközök, azaz a felhasználás helyén programozható logikai kapumátixok az 1980-as évekre tehető megjelenésük óta egyre növekvő népszerűségnek örvendenek. Egyre több és több felhasználási területen vetik meg a lábukat ezek az eszközök, ilyen területek például a digitális jelfeldolgozás, űrkutatási és katonai rendszerek, ASIC (alkalmazás-specikus integrált áramkör) prototípuskészítés, orvosi képalkotás, számítógépes látás, beszédfelismerés, kriptográfia, bioinformatika és a számítógép hardver emuláció.

Ennek a szakdolgozatnak a fő célja az FPGA eszközök és a National Instruments LabVIEW szoftvercsomagjának, valamint az FPGA moduljának felhasználásával megismerni ennek a területnek a tervezési sajátosságait, módszereit. Az elméleti áttekintés után részletesen kitérek a felhasznált eszközökre, többek között a kiválasztott szenzorra. A megtervezett szenzor – FPGA kommunikációs felület bemutatása mellett szeretném végigvezetni az olvasót a feladatkiírásban szereplő mintaalkalmazás megvalósításának lépéseiben, valamint a robotkarral megvalósítható lehetőségek tárházán is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.