Robotrepülőkön alkalmazható magasságmérési módszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbé válnak a katonai, felderítési és felügyeleti feladatokat ellátó pilótanélküli kisrepülőgépek, quadrocopterek, gyűjtőnevükön UAV-k (Unmanned Aerial Vehicle). Ezeknél az eszközöknél az egyes repülési fázisok – felszállás, repülési szakasz, leszállás – során kritikus lehet a repülési adatok pontosságának ismerete, ezzel biztosítva az automatizált működés helyességét. Ugyanakkor a mérőeszközök kiválasztásánál minden esetben fontos szempont, hogy azok kompaktak és könnyűek legyenek, ezzel növelve a repülőgép hatótávolságát és biztosítva használhatóságát. Katonai berendezéseknél nem szükséges, hogy az eszközök költséghatékonyak legyenek, azonban vannak olyan felhasználási területek, ahol ez igencsak fontos szempont. Ilyen lehet például bármilyen mérésadatgyűjtést végző, területet felügyelő, esetleg szállítási és kapcsolattartási feladatokat ellátó eszköz.

A vizsgált mérési adatgyűjtő rendszer GPS modult, giroszkópot, egy rádiós elven működő altimétert és egy barometrikus szenzort tartalmazott. A magasság mérésére ezekkel a hardverelemekkel több lehetőség kínálkozik: egyrészt mérhetünk a rádiós altiméter segítségével, pontosítva az adatokat a giroszkóp által szolgáltatott dőlési szögek adataival, vagy használhatjuk a GPS által szolgáltatott magasságadatokat, illetve a barometrikus magasságmérő szenzor adataira is támaszkodhatunk.

A szakdolgozat fő témája annak vizsgálata, hogy a GPS alapú magasságmérés milyen módon pontosítható, és használható fel más módszerek ellenőrzésére. Továbbá arra is keresi a választ, hogy a repülés során milyen feltételek mellett tekinthető megbízható mérési módszernek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.