Rockwell PLC és SCADA rendszer ipari felhasználása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ország egy gumigyárának bővítése során az új termelőegységek kiszolgálására, a működéshez szükséges infrastrukturális fejlesztés részét képezi több más ellátó rendszer mellett egy új hűtővíz rendszer kiépítése.

A rendszer fő feladata a berendezések illetve a termékek hőmérsékletszabályozásának biztosítása. A rendszer több kisebb komponensből áll, melyek egymással fizikai összeköttetésben állnak, így vezérlés és megjelenítés szempontjából is egy egységként, alrendszerként kezelhetőek.

Jelen dolgozat aktualitását és témáját a vezérlő illetve felügyelő rendszer megtervezése és beüzemelése adja, különös hangsúlyt fektetve a SCADA felületre.

A rendszer vezérlését Rockwell PLC és HMI hardver- és szoftverkomponensek felhasználásával alakítom ki, a felmerülő megrendelői igények és szükségletek figyelembe vételével.

A létrehozott rendszer a mai igényekhez igazodó elosztott vezérlést és felügyeletet nyújt, mely számos esetben redundáns működést valósít meg, így növelve a hibatűrést.

A dolgozat felépítése során a fejlesztéshez és kivitelezéshez igazodva, a hardver elemek felhasználásától, a vezérlés fejlesztésén keresztül, a kezelőfelület felépítésén és a beüzemelésen át mutatom be a folyamatot.

A végeredmény egy az elvárt funkcionalitással rendelkező korszerű vezérlő, megjelenítő és adatgyűjtő rendszer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.