SAP megoldáshoz kapcsolódó mobil alkalmazás fejlesztése Sybase Unwired Platform használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A munkámat az SAP Hungary Kft.-nél készítettem el, ahol a jelenleg nagyon aktuális mobilitás témát fedeztem fel.

A szakdolgozatom készítése során az SAP által nemrég felvásárolt amerikai cég, a Sybase vállalati mobilizációját biztosító Sybase Unwired Platform-mal foglalkoztam. A megoldás használatával a vállalatok nagymennyiségű adatot, információt mobilizálhatnak, azért hogy ezek elérhetőek legyenek az emberek számára függetlenül attól, hogy hol és mikor tartózkodnak. S mivel ezek a megoldások nyílt és platform független technológiát használnak, ezért a vállalatok ezekkel a megoldásokkal hosszú távon számolhatnak.

Az általam készített mobil alkalmazás a munkaerő-irányítási területre készült. Az alkalmazással a felhasználó a rendszerben lévő munkarendeléseket tekintheti meg, munkarendeléseket vehet fel, kérdőíveket tölthet ki és karbantartási jelentéseket készíthet.

A fejlesztés kezdetén a platform működésével kellett leginkább megismerkednem. Az Unwired Platform teszi ugyanis lehetővé, hogy a mobil eszközökön futó alkalmazások mindig azokkal a legfrissebb adatokkal rendelkezzenek, amik ténylegesen a vállalati háttérrendszerben vannak. Ehhez különféle szinkronizációs technikákat és eljárásokat használ.

A feladatom megoldásához a mobil alkalmazások készítésére alkalmas Sybase WorkSpace nevezetű fejlesztő eszközt használtam. Az eszközzel létrehoztam a vállalati adatokat reprezentáló mobil üzleti objektumokat, majd azokat az Unwired Server-re telepítettem. Az objektumokat is felhasználva a Workflow Forms Editor-ral készítettem el az alkalmazás üzleti logikáját, a felhasználó által használt képernyőket és az ezek közti navigációs sorrendet. Az alkalmazást aztán egy BlackBerry szimulátorra telepítettem, ahol az elkészített alkotást funkcionális szempontból vizsgáltam, teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.