SDN alapú virtuális hálózatok

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a hálózatirányítás egyik új irányzata a Software Defined Networking (SDN). A megközelítés lényege, hogy szétválasztjuk a forgalomirányító logikát a forgalom továbbításától. A komplexebb irányítási feladatok centralizálásával a rendszer flexibilisebb lesz, a forgalomtovábbító eszközök egyszerűbbé és olcsóbbá válnak, valamint hatékony támogatás biztosítható a hálózati funkciók szabványos virtualizálása (ETSI NFV) számára is. Mindez együttesen lehetővé teszi, hogy az egyedi tervezésű operátori hálózatok szabványos infrastrukturális elemekből összeállítható, költséghatékony architektúrákká váljanak.

A féléves szakdolgozatom elkészítésének első fázisa az irodalomkutatás, melynek során az SDN, NFV, RPC, TCP és a Linux világával szeretném megismertetni az olvasót. Manapság a szolgáltatásbiztosító vállalatok számára igen népszerűek és új keletűek ezek a feltörekvő hálózati megvalósítások s az általuk nyújtott ismeretek.

A dolgozat készítésének második szerkezeti részében az Ericsson Magyarország által biztosított környezet bemutatása a célom. Ez magába foglalja a helyszín, a fizikai eszközök- és a fejlesztéshez szükséges fejlesztői környezet feltérképezésének, kialakításának részleteit.

Feladatomat a távoli eljáráshívás prototípusának elkészítésének részleteivel folytatom, mellyel a forgalomtovábbító eszközök paraméterei módosíthatók; ennek elkészítését dokumentálom.

A feladat utolsó fázisa az Ericsson egyik laboratóriumában végrehajtott tesztelést tartalmazza, ahol egy fizikailag megvalósított több processzoros hálózaton elemeztem az elkészült prototípus implementációt.

Végezetül összefoglalom a munkámat és felvázolom a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.