SHA kriptográfiai algoritmus megvalósítása FPGA-n

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság, az egyre növekvő adatmennyiséggel, amit digitálisan tárolunk, a kriptográfia az informatika egyik legfontosabb ágazatává vált. A hétköznapokban is fontos, hogy adatainkhoz csak a megfelelő személyek férhessenek hozzá, ehhez pedig gyors és biztonságos titkosítási algoritmusokra van szükség. Kriptográfiai hash függvényekkel biztosíthatjuk az adat hitelességét és sértetlenségét, mivel egy ilyen függvény bármilyen bemenethez pontosan egy fix hosszú üzenetkivonatot rendel.

A legnagyobb kihívások a kriptográfiai alkalmazásoknál a nem megfelelő adatáteresztő-képesség és a gyorsan fejlődő algoritmusok. Míg egy hardveres megvalósítás biztosítja a gyors adatáteresztést, addig bármilyen változtatás az algoritmusban a hardver teljes lecserélését eredményezi. Az FPGA-k, újra programozhatóságuk révén megoldást nyújthatnak erre a problémára és egy relatíve gyors, de rugalmas megvalósítást tesznek lehetővé.

Az szakdolgozat célja egy SHA-256 algoritmus nagyteljesítményű FGPA implementációja. A fő cél egy egyszerű architektúra megvalósítása volt, ami megfelelő adatáteresztő-képességgel bír és eszköztől függetlenül, könnyen integrálható. A megvalósított implementáció 7.75 bit/órajel ciklus sebességet ér el, ami körülbelül 600 Mbit/s-nak felel meg 80 MHz-en, Xilinx Spartan6 XC6SLX9 FPGA-n.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.