STM32-es processzor- és perifériakártya tervezése szakirányos mérésekhez

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az egyik legdinamikusabban fejlődő elektronikai ágazat a beágyazott rendszereké. Napjainkban egyre szélesebb körben terjednek el, és egyre több alkalmazásban használnak valamilyen mikrovezérlőt. Ilyen rendszerekkel az élet szinte minden területén találkozhatunk, pl. gépjárművezérlőkben, multimédiás eszközökben, orvosi berendezésekben.

A fejlesztőmérnökök a népszerű 8-bites mikrovezérlők mellett (PIC1xFx, ATmega8, ATmega128, C8051) egyre gyakrabban nyúlnak a 32-bites kontrollerekhez. Egy beágyazott rendszerekkel foglalkozó villamosmérnöknek elengedhetetlen, hogy megismerkedjen és használjon ilyen 32-bites ARM magos mikrovezérlőt.

A diplomamunkám célja, egy a Számítógép Alapú Rendszerek szakirány mérésein megismert fejlesztőkörnyezethez hasonló demonstrációs panel megtervezése, majd a kivitelezést követően a működtető szoftver elkészítése. A legfontosabb különbség a szakirányon használt és az általam fejlesztett hardver között az alkalmazott mikrovezérlő. Az A-Panel esetén egy 8-bites C8051-es processzor volt a vezérlő egység, míg az általam tervezett hardveren egy 32-bites STM mikroprocesszor kapott helyet.

A tervezés során a processzorkártyát illetően konzulensem kérésére eltértem a feladat kiírástól. Az eltérés oka, hogy időközben az ST cég forgalomba hozott egy STM32F4-es mikroprocesszort tartalmazó demonstrációs panelt, mely gazdag perifériakészlete mellett rendkívül alacsony áron érhető el. A fenti előnyöket figyelembe véve ez a processzorkártya kerül be a szakirány egyes méréseire, így ehhez volt célszerű elkészíteni a perifériakártyát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.