Sejtautomata megvalósítása szakterület-specifikus nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakterület-specifikus nyelvek gyors ütemben terjednek napjainkban. A sejtautomaták szakterületi nyelvekkel történő modellezése nem új ötlet, azonban a már létező megoldások ellenére sem tekinthető a problématér lefedettnek, mivel a mikró-biológia és a vegyi-kémia területén még számos feladat vár megoldásra.

Az elemi sejtek viselkedésének leírására kiváló eszközt nyújt a szakterületi modellezés adta magasabb absztrakciós szint. A sejtautomaták modellezésénél gyakran nem elegendő a statikus szerkezet leírása, hiszen a célunk magának a rendszer működésének a vizsgálata. Modelltranszformációk leírásával, és a szimulációs világ bemeneti paramétereinek megadásával képesek vagyunk a sejtek evolúcióját, életét automatikusan szimulálni, majd a számított eredményeket adatbázisban tárolni, illetve grafikusan megjeleníteni.

A hallgató feladata készíteni egy olyan sejtautomata modellezési eszköztárat, ami lehetővé teszi, mind a klasszikus szabályrendszer követését, mind általánosabb problémák leírását. A szokásosnak mondható fix számú kötésekkel rendelkező szerkezeti ábrázolás helyett gráf alapú struktúra kialakítására van szükség, ahol a sejtrendszer működési szabályait is testre lehet szabni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.