Skálázható képfeldolgozási folyamat implementálása Microsoft Windows Azure platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a felhő alapú alkalmazások egyre nagyobb teret hódítanak az informatikában. Egyik legnagyobb előnyük, hogy csak a felhasználás arányában kell a szolgáltatásokért fizetni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az induló költségek alacsonyak, másrészt pedig azt, hogy jól alkalmazható olyan esetekben, amikor a rendszer erőforrásigénye, leterheltsége hirtelen megváltozhat, illetve olyan esetekben is, amikor az erőforrásigény előre ismert, azonban nem egyenletes, hanem bizonyos csúcsidőszakokkal rendelkezik.

A feladat, amelynél a cloud computing, mint lehetséges megoldás felmerült, a második csoportba tartozik. Évente kétszer van szükség pár napra nagyobb számítási kapacitásra az OHV kérdőívek feldolgozása során, azonban ekkor fontos, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen.

A dolgozatomban a cloud computing általános jellemzőinek és osztályozásának bemutatása után részletesen kitérek a Microsoft Azure platform felépítésére, és összehasonlítom két másik elterjedt cloud szolgáltatással az Amazon Web Servicessel és a Google AppEnginnel.

Ezt követően bemutatom a feldolgozás lebonyolításának tervezett folyamatát. A kérdőívek identifikációját a SURF algoritmusssal valósítom meg, a válaszokat pedig Hough transzformációval megvalósított élkeresés segítségével végzem.

Az alkalmazás Windows Azure környezetben készült el a Windows Azure SDK-ra építve. Illetve e mellett a felhőben tárolt adatok elérésének és módosításának lehetőségeit bemutatandó egy Silverlight alapú, az adminisztrátori funkciókat ellátó klienst, illetve egy ASP.NET MVC3 alapú, az eredmények megtekintésére szolgáló oldal alapjait készítettem el, amelyek szintén a felhőben futnak

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.