Stripline cirkulátor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A cirkulátorok és az ezekből is készíthető izolátorok fontos kellékei a rádiófrekvenciás kommunikációnak. Használatukkal lehetővé válik az egy antennán történő egyidejű vétel és adás. A technika fejlődésével az újabb cirkulátorok tervezésénél a cél a minél jobb paraméterek elérése, úgy, mint a sávszélesség növelése, a minél kisebb veszteség és méret és nem utolsó sorban az előállítási költség csökkentése is. A fejlesztés a számítógépes szimulációs programok fejlődésével mára már jelentősen hatékonyabbá és gyorsabbá vált. Pár évvel ezelőttig a szimulációs programok nem voltak képesek a cirkulátorok alapját képező giromágneses anyagok pontos elektromágneses szimulációjára.

Ezen szakdolgozat egy stripline struktúrájú cirkulátor számítógépes szimuláció segítségével történő tervezésével foglalkozik. Az első fejezetekben bemutatom a cirkulátorok megértéséhez elengedhetetlen elméleti hátteret, majd végigmegyek a tervezés főbb lépésein. Ezután röviden ismertetem a térszámítás módszereit és egy szimulációs program lehetőségeit.

Majd egy létező cirkulátor modelljének a pontos bevitelével igazolom, hogy a valóságnak megfelelő eredményt kaphatunk számítógépes szimulációval. Végül pedig a TKI-Ferrit Kft. által megadott anyagok és specifikációk alapján, a CST szimulációs program segítségével tervezek egy cirkulátort. A tervezett eszközt meg is építem és tesztelem a TKI Ferrit Kft. laboratóriumában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.