Study of Hardware-In-the-Loop development environment for autonomous driven electric vehicles

OData támogatás
Konzulens:
Varga Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ezredfordulót követően egyértelműen érezhető a tendencia miszerint az alternatív meghajtású járművek népszerűsége egy jobban növekszik. Számos biztató, jónak ígérkező koncepció mellett, az elektromos hajtású járművek fejlődése különösen figyelemre méltó. Az új hajtásrendszerek megjelenésének oka a járművek teljesítményének tovább növelése javított hatásfokkal illetve a jármű fogyasztásának és káros anyag kibocsájtásának csökkentése. Továbbá, az autók fejlődése nem csak a hajtásrendszeren érezhető, hanem az intelligens, önjáró konstrukciók megjelenését is elhozta. Az ADEV (Autonomous Driven Electric Vehicle) projekt azért jött létre az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken, hogy megismertesse a diákokkal az autó iparban használt technikákat, és hogy elkészüljön egy önjáró elektromos jármű. A dolgozat témája így erősen kötődik ehhez a projekthez.

Az első fejezetben bemutatásra kerül az alternatív meghajtású járművek helyzete a jármű piacon és külön részletezésre kerül a hibrid és teljesen elektromos járművek lehetőségei. Ezen kívül, szó lesz a problémákról, amik gátolják a további piaci részesülés elérését és a hagyományos belső égésű motorok visszaszorítását.

Ezek után, a hajtáslánc alapját képezhető elektromos motorok struktúrájának és működési elveinek ismertetése következik. Az ezek alapján megállapítható előnyök és hátrányok behatárolják a felhasználási területüket, ami szintén bemutatásra kerül.

A következő fejezetben a hangsúly az állandó mágneses DC motoron van, mivel ez lett kiválasztva, hogy meghajtsa a projekt járművét. A motor működését leíró függvények és egyenletek segítségével megtörténik a motor MATLAB Simulink-ben való modelljének megalkotása a hozzá tartozó inverterrel együtt. Továbbá a megalkotott modellekhez készült kaszkád szabályozás is bemutatásra kerül illetve a különböző szimulációk eredményei.

Ezután, a Hardware-in-the-Loop fejlesztőkörnyezet lényege van bemutatva egy szemléletes példán keresztül. Ezek alapján egy HIL rendszer vázlatos megtervezésének lépései és részegységei vannak taglalva, ami az ADEV projekthez készül.

Végül a projekt jövőbeli tervei vannak összefoglalva, amiknek végrehajtásával elkészülhet az elképzelt jármű.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.