Symbian alapú mobiltelefon vezérlése automatizált tesztkörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A feladat célja egy Symbian S60 alapú mobil eszközökre telepíthető szoftver létrehozása volt, amelynek segítségével a készülék alkalmassá tehető minden olyan funkció vezérelt végrehajtására, melyeket egy átlagos felhasználó a mobiltelefonjával megtehet: hívások indítása, felvétele, tartása, visszavétele, SMS küldése és fogadása, stb.

A mobilkészülékre installált szoftver egy általam definiált protokoll segítségével vezérelhető vezeték nélküli TCP/IP kapcsolat felett. Kérés - válasz architektúra, azaz a program minden beérkező üzenetet interpretál, végrehajtja a kívánt utasítást, ezt követően ellenőrzi a végrehajtás sikerességét, majd ennek függvényében pozitív vagy negatív („acknowledgement” és „nacknowledgement”) válasz üzenetet küld vissza. Például a MAKE_CALL(+3612345678) üzenet hatására hívást kezdeményez a megadott telefonszámmal, majd megvizsgálja, hogy a hívásindítás sikeres volt-e, és az eredmény függvényében MAKE_CALL_ACK() vagy MAKE_CALL_NACK() üzenettel válaszol vissza.

A vezérlés mellett lehetséges továbbá, hogy a mobiltelefon belső állapotáról (pl. a telep töltöttségi szintje), az előfizetéshez tartozó adatokról (pl. a SIM kártyához tartozó IMSI, MSISDN értékek), vagy az aktuálisan kapcsolódott mobiltelefon-hálózat paramétereiről tudjunk információkat lekérdezni (pl. cella azonosítójának lekérése).

A szoftver alkalmas továbbá un. „broadcast” üzenetek küldésére: automatikusan értesítést küld a TCP/IP-n keresztül kapcsolódott számítógépnek, ha a készülék állapotában, vagy a szolgáltatás szintjében változás következett be, mint például egy SMS érkezése (NOTIFICATION_SMS_ARRIVED(+362012345678, Test SMS)), vagy a kiszolgáló mobil hálózat változása (NOTIFICATION_MCC_MNC_CHANGED(21601)).

Az általam létrehozott applikáció a Nokia Siemens Networks által fejlesztett mobil hálózati eszközök verifikációját végző tesztkörnyezetbe illeszthető egy újonnan kifejlesztett szoftvercsomagként annak érdekében, hogy a jelenleginél gyorsabban és hatékonyabban végezzük el az ott definiált feladatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.