Széles körben elterjedt, lokális rádiós technológiák összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a vezeték nélküli kommunikáció meghatározó szerepet tölt be a mindennapi életünkben. A vezetékezés megszüntetése iránti igény egyre nő, hiszen a vezeték nélküliség rugalmasságot és kényelmet biztosít. Számos szabványosított vezeték nélküli technológia létezik, különféle hatótávolságokkal és felhasználási lehetőségekkel. Bizonyos technológiák néhány alkalmazási területre specializáltak, míg mások széles körben felhasználhatók.

Szakdolgozatom keretében a vezeték nélküli technológiákon belül az alábbi rövid hatótávolságú rádiós technológiákkal foglalkozok részletesebben: Bluetooth Low Energy, ZigBee, WLAN, RFID és NFC, illetve UWB. Bemutatom e technológiák megjelenését, a hozzájuk kapcsolódó szabványokat, fontosabb paramétereiket (adatátvitel, működési frekvenciák), a különböző biztonsági problémáikat és megoldásaikat, illetve a főbb felhasználási területeiket. Ezután röviden összevetem az egyes technológiák fontosabb alkalmazási lehetőségeit.

Az összegyűjtött felhasználási lehetőségek közül a beltéri pozícionáláshoz és a szenzorhálózatokhoz kapcsolódó méréseket végzek.

A beltéri pozícionálás esetén az RFID és WLAN technológiákat vizsgálom. A méréseim annak megfigyelésére irányulnak, hogy a távolság változásának függvényében hogyan változik a jelerősség, és ez mennyire használható fel beltéri helymeghatározási célokra. Megvizsgálom továbbá bizonyos anyagok jelerősségre gyakorolt hatását is, illetve az RFID esetén az egyes tagek különböző pozíciókban való leolvashatóságát.

A szenzorhálózatok esetén a Bluetooth LE technológiát veszem alapul, és azt vizsgálom, hogy átlagos beltéri környezetben, valamint szabadtérben hogyan alakul a szenzor leolvashatósága, milyen zavaró hatásokat okoznak a környezetben megtalálható tárgyak, illetve egyéb, ugyanazt a frekvenciasávot használó rádiós jelek.

Végezetül értékelem a kapott eredményeket, és röviden vázolom az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó jövőbeli fejlesztési lehetőségeket a vizsgált technológiák tükrében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.