Szerverszoba felügyeleti hardver tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a vállalatok döntő többsége rendelkezik saját szerverekkel, melyek biztonságos tárolása és működtetése nagyon fontos feladat. Az Európai Unióban a vállalatok háromnegyede adatközpontban helyezi el a szervereit, ahol a biztonságos és költséghatékony működtetés érdekében a szerverszoba különböző paramétereit folyamatosan monitorozni kell.

Egy szerver szobában való elhelyezésének legfontosabb feladata az állandó hálózati táplálás biztosítása. Továbbá biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat az ideális üzemi környezet megteremtéséhez, ami mellett a leghosszabb a szervergépek élettartama.

Szakdolgozatom célja egy olyan mikrokontrolleres alkalmazás elkészítése, mely a szerverszoba különböző paramétereit képes figyelni. A szakdolgozat alatt elkészített hardver két különálló panelt tartalmaz, egy központi egységet és egy szenzor modult. A szenzor modulon találhatóak a hőmérséklet- és a páratartalom-mérő szenzorok, míg a központi egységen található a tápfigyelő áramkör és a felhasználói felület. A két modul egymással RF adó-vevőn kommunikál, így biztosítva, hogy az egyes paramétereket a terem különböző pontjain meg lehessen mérni, mobilizálva ezzel az alkalmazást. Amennyiben valamelyik figyelt jellemző eltér az ideálistól, a központi egység hálózaton keresztül riasztást küld. Mivel a teremben jelentős kockázati tényező a tápkimaradás, a panelek rendelkeznek önálló akkumulátoros tápellátással.

Az alkalmazás az eredeti feladata mellett használható otthoni hordozható hőmérséklet- és páratartalom-mérőként is. Ebben az esetben egészségvédelmi célokat is elláthat, hiszen segítséget nyújt a kedvező hőmérséklet beállításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.