Szoftver API- és tesztdokumentáció automatikus generálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az egyre bonyolultabb alkalmazások egyre hosszabb programkódokat eredményeznek. Ennek következtében növekvő igény mutatkozik arra, hogy olyan programokhoz tartozó API dokumentáció álljon rendelkezésre, ami megkönnyítheti a fejlesztést és a karbantartást is. Ezen felül a tesztek száma és bonyolultsága is megnövekszik a programkóddal együtt.

A főbb platformok elősegítik az API dokumentáció automatikus készítését, sőt néhány esetben (.NET, Java) tartalmazzák az ehhez szükséges beépített eszközöket is. Ezen felül lehetőség van általános, vagyis több platformon is alkalmazható dokumentáció készítő programok használatára (Doxygen).

Ezek hasznossága vitathatatlan, de vannak olyan esetek, amikor szükség lehet a kimenet logikai felépítésének meghatározására is. Ezen felül a formálhatóság vagy stílusok alkalmazásának igénye is felmerülhet. Ezen követelményeknek a forgalomban lévő dokumentáció készítő programok nem, vagy csak részben felelnek meg.

Tesztek készítését és futtatását is elősegítik, sőt gyakran beépítetten tartalmazzák a főbb platformok. Természetesen itt is vannak általános tesztelő és tesztdokumentáció készítő programok (Selenium, AutoIt).

Ám ezek nem fedik le azt az igényt, hogy az asztali és a webes alkalmazások teszteléséhez ne legyen szükség külön programokra. Ezen felül az API dokumentációhoz hasonlóan itt is felmerül a formázás és stílusok használatának kérdése.

Diplomám célja egy olyan program megtervezése és megalkotása, amely megoldást ad a fenti problémákra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.