Szuper-skalár processzor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szalai Albin
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Korunkban egyre nagyobb az igény a nagyteljesítményű processzorok iránt. Az utasításszintű párhuzamosítás technikája egy hatékony eljárás a processzorok teljesítményének növelésére. Ezen technikát képesek hatékonyan alkalmazni a szuper-skalár processzorok. A szakdolgozatom a szuper-skalár processzorok tervezési kérdéseivel foglalkozik.

A munkám során először az adott témával összefüggésben alapos szakirodalom-kutatást végeztem. Többek között megismerkedtem a szuper-skalár mikroarchitektúrák jellegzetességeivel. A szakirodalom-kutatás során foglalkoztam a Tomasulo algoritmus részletes elemzésével is, amely algoritmus lefektette a szuper-skalár processzorok tervezésének alapjait.

A konkrét rendszer specifikációja során az volt a célom, hogy egy olyan rendszer kerüljön megtervezésre, amely képes bemutatni a szuper-skalár processzor architektúrák jellegzetességeit. A megtervezett rendszer a Tomasulo algoritmuson alapul. A rendszer megtervezése során kiindulási alapként felhasználtam egy hasonló témájú projektet. Ezen jelentős javításokat, módosításokat hajtottam végre, valamint további fejlesztéseket is elvégeztem. A specifikált rendszer megtervezését a Verilog hardver leíró nyelven végeztem el.

A rendszer működését egyrészt a tervezés folyamán, másrészt a tervezés végeztével is teszteltem. A tesztek során levont következtetéseket dokumentáltam az adott rendszer lehetséges továbbfejlesztése céljából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.