Tango rendszerbe integrálható léptetőmotor vezérlő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom keretén belül a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-HU Nonprofit Kft.) megbízásában egy Tango kezelőfelülettel rendelkező léptetőmotor vezérlő rendszert kellett elkészítenem. A léptetőmotor egy polarizációforgató berendezésnek a tengelyét hajtja meg, amellyel a beeső fénynyaláb polarizációját lehet igény szerint elforgatni. Az elkészült projekt (mind a polarizációforgató berendezés, mind a motorvezérlő hardver és szoftver) egy prototípus, célja a kutatóközpontban használandó eszközök kezdeti tesztelésének, illetve az ezzel kapcsolatos kísérletek elvégzésének lehetővé tétele.

A projekt megvalósításához az alábbi hardveres eszközök álltak rendelkezésre: léptetőmotor, tápegység, motormeghajtó, kontroller (BeagleBone Black), áramtalanító vészleállító kapcsoló, nyomógomb, végállás szenzorok. A munkám során három programot kellett megírnom, majd fel kellett élesztenem a rendszert. Az első program a BeagleBone Black Programmable Realtime Unitján (PRU) fut, ez egy assembly program, amely kezeli a digitális ki és bemeneteket. Mellette fut szintén a BeagleBone Blackken egy kommunikációs szerver, amely egy socketen keresztül kommunikál a külvilággal, és az onnan kapott parancsok alapján vezérli a PRU-n futó programot. A szoftveres rendszer legfelső eleme a Tango Device szerver (eszközillesztő szerver), amely a Tango irányító rendszerből kapcsolódik a BeagleBone kommunikációs szerveréhez. A munka fontos része volt a rendszer üzembe helyezése és tesztelése.

A szakdolgozatban ismertetem a rendelkezésre álló hardvereket, a megírt szoftvereket és a szükséges előkészületeket a rendszer működéséhez. Továbbá összegzem az elért eredményeket, a konklúziókat, és a további fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.