Tároló hálózati eszközök teljesítményelemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az alábbi szakdolgozatban a tanszéki laborban kialakított SAN tároló hálózattal, illetve annak teljesítmény elemzésével foglakozom. A munka célja, hogy egy képet alkosson a kiépített rendszerről és meghatározza aktuális állapotában milyen teljesítményre képes. Ez azért fontos, hogy jobban megismerjük a felépített rendszert, ami által a jövőben több célra lehet a felhasználni azt.

Egy ilyen rendszer teljesítményének mérése nem egy triviális feladat, ami sok buktatóval járhat. Ez annak köszönhető, nagyon sok tényező hatással van a végső, mért értékekre. Minden egyes a hálózatra kötött eszköz, ami részt vesz, a tároló hálózaton folytatott adatforgalom lebonyolításában növeli ezeknek a befolyásoló tényezőknek a számát. Ilyen tényező lehet a hálózaton elérhető adatsebesség, a tárolók elérési idejének változékonysága, processzor terheltség.

A dolgozatban a végső teljesítménymérés mellett említésre kerülnek hálózati tárolásra alkalmazható architektúrák, mint Direct Attached Storage (DAS), Storage Attached Network (SAN), illetve manapság ilyen téren alkalmazott adatátviteli technikákról, mint SCSI, Fibre Channel (FC), iSCSI.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.