Tartalmak előzetes letöltése kliens készülékekbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az utóbbi években a vezeték nélküli hálózatokban rohamos fejlődést értek el, s egyre magasabb sávszélességeket és jobb minőségű szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Emellett a sokszínű hordozható eszköz választék, illetve a számukra biztosított szolgáltatások is egyre népszerűbbé teszik a vezeték nélküli hálózatok használatát. Mindazonáltal a megnövekedett adatátvitellel járó forgalmat még nem tudjuk problémamentesen kiszolgálni, és jelenleg torlódást észlelhető a rádiós hálózatokban (elsősorban a csúcs időszakokban), s ez a felhasználói élményt leronthatja. Ennek orvoslásához új (javított) hálózat menedzsment módszereket kell kialakítanunk.

A probléma kezeléséhez mi egy olyan gyorsítótár rendszert szeretnénk kialakítani, amely képes egyrészt a hálózati forgalmat csökkenteni (cachelt adatok révén), másrészt úgy szabályozni azt, hogy jobban illeszkedjen a rendszer terheltségéhez és a szabad kapacitásokhoz. Ennek megvalósításához hagyományos hálózat menedzsment módszereket és egy úgynevezett pre-caching technikákat is szeretnénk alkalmazni. Ez utóbbinak az alapja az, hogy bizonyos adatokat még azelőtt betöltjük a gyorsítótárba hogy azokat ténylegesen felhasználásra kerülnének.

A téma során először megismerkedtem a kapcsolódó munkákkal, ahol elsősorban a web és a videó előtöltésekre koncentráltam. Azért összpontosítottunk ezekre, mert a kimutatások szerint ezek felelősek a vezeték nélküli hálózatokban a forgalom több mint feléért. Ennek során megismerkedtem néhány általános koncepcióval, illetve konkrét rendszer megoldási javaslatokkal és felhasználói kérésekre vonatkozó előrejelző algoritmussal is. Ezekre és a kezdeti elképzeléseinkre alapozva megterveztem a célrendszer architektúráját és működési elvét. A rendszer felépítése és funkciói elsősorban az általunk kigondolt felhasználási esetekhez lettek igazítva.

Rendszerünkben azt feltételezzük, hogy a kliensek vezeték nélküli hálózaton csatlakoznak a világhálóhoz, és ezt egy proxy szerveren keresztül teszik meg. A rádiós kapcsolat képviseli a szűk keresztmetszetet a hálózatban, s az ezen átfolyó forgalom szabályozása a feladatunk. Ehhez a kliensekben és a proxyban is elhelyezünk egy-egy gyorsítótárat, s a proxy egy központi egység segítségével fogja az előtöltést irányítani a hálózati kondícióknak megfelelően, ezáltal szabályozva a forgalmat. Egy olyan prototípus rendszert sikerült megvalósítanunk, amely a hálózati kondíciókat figyelembe véve képes a rádiós forgalmat szabályozni és ütemezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.