Taxi felügyelő, kezelő és fuvarigénylő rendszer tervezése és megvalósítása Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A rohamosan fejlődő technológiáknak köszönhetően a mobil eszközök napjainkban egyre több képességgel rendelkeznek. Ezek közé sorolhatók többek között a helymeghatározás, a navigáció vagy a közel folyamatos internet kapcsolat, amelyek felhasználásával számos feladat ellátására biztosítanak lehetőséget. A személyfuvarozásban jól ismert URH rádió kiegészítése vagy részleges helyettesítése mobil eszközökkel nagymértékben gyorsíthatja mind a taxisofőr, mind a taxitársaság központi munkatársainak munkavégzését, nem beszélve arról, hogy az emberi kommunikációban esetenként felmerülő pontatlanság és torzulás kiküszöbölését is elősegítheti. Mobil eszköz segítségével, Interneten keresztül a taxi rendelés lehetőségének megteremtése, a személyfuvarozó szolgáltatás igénylését kényelmesebbé teheti.

Szakdolgozatomban egy olyan rendszer megtervezését és megvalósítását tűztem ki célul, amely az előzőekben megjelölt igényekre megoldást nyújthat. A rendszer képes fuvarigényléseket fogadni, fuvarokat kiadni taxisoknak, és kezelni a fuvarok és a taxisok állapotváltozásait. Több komponenst foglal magában, egy szerveralkalmazást és két különböző típusú Android alkalmazást, egy, a taxisofőrök által és egy, az utasok által használhatót. A szerveralkalmazás továbbá rendelkezik egy webes felületű klienssel, amely a taxitársaság központi munkatársai - a diszpécser és a telefonos ügyintéző - számára biztosítja a rendszer irányítását és felügyeletét.

Technológiai szempontból a feladat megoldására Java nyelv alapú megoldások mellett döntöttem. A mobil kliensalkalmazások fejlesztéséhez az Android platformot, míg a szerveralkalmazáshoz PrimeFaces webes keretrendszerrel integrálva a Spring keretrendszert választottam. Az adatok tárolásához MySQL adatbázist használtam.

A dolgozatban kitérek a feladat részletes specifikációjára, a megismert és felhasznált technológiák bemutatására, a megvalósítás részleteire, korlátaira. A rendszert megvizsgáltam és teszteltem, ezt szintén ismertetem a dolgozatban. A továbbiakban bemutatom a működést, a felhasználói leírást, amelyet követően az eredmény összegezésével és a továbbfejlesztési lehetőségekkel foglalkozom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.