Telefon-applikációs szerver interfész fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban rohamosan fejlődnek a mobil telekommunikációs hálózatok. Jelentősen elterjedt a 4. generációt képviselő LTE (Long Term Evolution) is. Az IMS-nek (IP Multimedia Subsystem) köszönhetően felgyorsult a szolgáltatások konvergenciája. Ez utóbbi lehetővé teszi a hozzáférési technológiától (2G, 3G, 4G mobil hálózatok, WiFi, IP hálózatok) független kommunikációt. Mostanra már megvalósult a Voice over LTE/WiFi alapú mobiltelefonálás is.

Az IMS szolgáltatásait az alkalmazásszerverek segítségével szinte korlátlanul lehet bővíteni. A TAS (Telecommunication Application Server) segítségével épülhetnek fel a telefonhívások és számos kiegészítő szolgáltatást is elérhetővé tesz. A TAS több interfésszel rendelkezik, többek között az Ut-vel. Ezen keresztül HTTP/XCAP (XML Configuration Access Protocol) protokoll segítségével képesek a felhasználók mobil eszközükön keresztül módosítani a kiegészítő szolgáltatásaikat (pl. hangposta, hívószám kijelzés, hívás átirányítás). A szolgáltatások adatait a 3GPP szabvány szerint felhasználónként a simserv.xml dokumentum tárolja, mely a HSS-ben (Home Subscriber Server) található.

A diplomamunka célja a TAS-hoz egyedi, az operátor által a megfelelő XSD (XML Schema Definition) segítségével definiált XML dokumentumok kezelését is lehetővé tevő interfész fejlesztése. Ezáltal elérhetővé válik, hogy az operátor a TAS segítségével bármilyen XML dokumentumot kezelhessen a HSS adatbázisban. Az interfészek tervezésénél figyelembe kell venni a skálázhatóságot, a hibatűrő működést és redundáns szolgáltatásbiztosítást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.