Teljesen decentralizált tartalom megosztás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jeney Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Dolgozatomban áttekintem a jelenleg elterjedt központ nélküli peer-to-peer hálózatokon futó adattárolási technológiákat, bemutatom a BitTorrent protokoll, a kademlia DHT, a BitCoin, valamint a Dispersy rendszer működési elvét.

Egy saját megoldást tervezek decentralizált tartalommegosztásra, amely képes a megoldást implementáló programot futtató csomópontok egy relációs adatbázisát szinkronban tartani. Az adatbázis felé irányuló adatmódosító utasításokról a csomópontok egy naplót vezetnek, ami alapján rekonstruálni tudják az adatbázis tartalmát, valamint a módosításokról készült naplóbejegyzéseket a hálózaton egymás között terjesztik. A csomópontok a tervezett mechanizmus alapján szinkronban tartják a naplóikat, aminek alapján a náluk szereplő adatbázis tartalmát is szinkronban tudják tartani.

A tervezett megoldás implementálására alkalmas technológiát választok, aminek segítségével készítek egy grafikus felhasználó felületű programot ami a tervezett megoldást megvalósítja. A tervezett megoldás és az implementáció működőképességét teszteket ellenőrzöm.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.