Teljesítmény optimalizálás LTE hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil előfizetők számának rohamos növekedése mellett az általuk forgalmazott adatmennyiség is meredek mértékben növekedett a 3. generációs mobilhálózatok elterjedésével. A vezetékes hálózatok fejlődésével a felhasználók hasonló szintű teljesítményt vártak el a vezeték nélküli kapcsolatoktól is, amit az is mutat, hogy az átlagos adatforgalom elérte a több száz Mbyte-ot felhasználónként egy hónapban. Ennek megvalósításához a szolgáltatóknak olyan hálózatokra volt szükségük melyek nagy adatátviteli sebességet képesek nyújtani alacsony adattovábbítási költségek mellett. Ezen célok teljesítése ösztönözte a 3GPP-t 2004-ben a Long Term Evolution (LTE) szabvány kidolgozására. A mobilhálózatok minél hatékonyabb működéséhez szükséges a rendszer hatékonyságát befolyásoló paraméterek folyamatos optimalizálása, ezért a 3GPP-ben több önmenedzselő (SON) teljesítmény optimalizációs eljárásra is javaslatot tettek.

A szakdolgozatomban bemutatok önmenedzselő hálózati megoldásokat. Ezen lehetséges javaslatok közül a terhelés kiegyenlítő algoritmus részletes teljesítményelemzését végeztem el szimulációk segítségével. Az elemzés során különböző felhasználó szám mellett vizsgáltam az algoritmus terhelés kiegyenlítő szerepét és a szolgáltatás minőségére gyakorolt hatását. Továbbá valós idejű videó streaming forgalmat használva kiértékeltem a megítélt videó minőségére gyakorolt hatását is.

A szimulációk során az eredmények rá mutattak arra, hogy a terhelés kiegyenlítő algoritmus hatékonysága tovább növelhető. Ezért bevezettem egy másik terhelés számítást az algoritmushoz. A további teljesítményelemzések azt mutatták, hogy jelentősen sikerült az algoritmus hatékonyságát növelni az új terhelés számítással.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.