Teljesítménytesztelés folytonos integrációs környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ujhelyi Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Bármilyen szoftver fejlesztése közben fontos, hogy a fejlesztők folyamatosan hiteles visszajelzést kapjanak a kód aktuális állapotáról. Erre szolgál a folytonos integráció, melynek során a kódot egy szerveren rendszeresen, automatikusan lefordítják, tesztelik, majd ezek eredményéről a fejlesztők azonnali visszajelzést kapnak. Ennek a folyamatnak köszönhetően azonnal észlelhető, ha a program hibásan, vagy egyáltalán nem működik.

Hasonlóan fontos szempont lehet azonban a szoftver teljesítményének folyamatos ellenőrzése is. A teljesítménymutatók hirtelen romlása például ugyanolyan komoly probléma, mint a funkcionális meghibásodások, ezért lényeges, hogy a fejlesztők erről azonnal értesüljenek, és okát azonosíthassák.

A dolgozatban azt vizsgálom, milyen módszerekkel, eszközökkel tesztelhetjük egy szoftver teljesítményét Java környezetben, és hogyan építhetők be ezek a folytonos integráció folyamatába, hogy a teljesítmény változása folyamatosan nyomon követhető legyen. Az így kidolgozott megoldást az EMF-IncQuery modell lekérdező szoftver benchmarkján alkalmazva tesztelem és kiértékelem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.