Térképes megjelenítőalkalmazás tervezése és készítése webes környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az ingatlanközvetítő irodák weblapján gyakori problémának számít, hogy egy adott ingatlan részletes információs oldalán nem szerepel sem egy utca neve, sem egy térkép, amelyen vizualizálni lehetne, hogy az ingatlan hol helyezkedik el. Ez rendkívül zavaró lehet, mivel így az érdeklődőnek nem áll rendelkezésére elegendő információ ahhoz, hogy dönteni tudjon, érdekli-e őt komolyabban a hirdetés tárgya.

Az általam fejlesztett alkalmazás ennek a térképes megjelenítésnek az automatizálását teszi lehetővé, hiszen képes egy adott adatbázisban szereplő ingatlanok között megadott feltételek alapján keresni, és a találatokat megjeleníteni egy kiválasztott webes térképen. Az ingatlanok adatainak bevitelénél a felhasználót természetesen nem szeretnénk elriasztani azzal, hogy tőle földrajzi koordinátákat várunk. Viszont a webes térképeknek ilyen koordinátákra van szükségük, ezért az adatbázisban szereplő címeken mindenképpen végre kell hajtanunk egy folyamatot, amely a „geokódolás” nevet kapta. Lényege, hogy a címet koordinátákká alakítjuk át, így az adott pont térképen történő megjelenítése már nem jelent akadályt.

Az alkalmazás két főbb komponensből tevődik össze, az első az adatbázisban történő keresésért felel majd, azért, hogy a neki átadott paraméterek alapján csak az azoknak eleget tevő találatokat adja vissza. Az alkalmazás ezen komponense PHP nyelven íródott, természetesen SQL nyelvű lekérdezések felhasználásával.

A megjelenítésért felelős komponens a kereső által visszaadott adatokat dolgozza fel, és az azokban szereplő koordináták alapján megjeleníti a címeket a térképen, illetve, ahol esetleg nem kap vissza koordinátákat, elvégzi az adott címen a geokódolási folyamatot. Ez a szoftverkomponens felel azért is, hogy a térképen elhelyezett objektumokra kattintva azok fölött ún. „szövegbuborékok” tűnjenek fel, amelyek az ingatlan „nevét” tartalmazzák, és erre a névre kattintva további, részletes információk is megjelenjenek az ingatlanról (leírás és képgaléria).

A dolgozat végén kitérek az alkalmazás továbbfejlesztési lehetőségeire is, ám a fejlesztési irányok sokszínűsége miatt nincs lehetőség mindegyik bemutatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.