Termékfelmérő rendszer tervezése és fejlesztése android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Területi képviselők százai járják naponta az országot, és ellenőrzik, hogy az üzletekben, az egyes termékekre vonatkozó szerződésben rögzített kritériumok, teljesülnek-e. Az ő foglalkoztatásuk rendkívül költséges, ezét jó lehetőség lenne bevonni a felméréskészítésbe azokat a vásárlókat, akik naponta megfordulnak az üzletekben. Az egyes fogyasztók által rögzített adatok, egy árfigyelő rendszerbe való bekerülése, értékes információt biztosítana a többi felhasználónak, hiszen így megtudhatnák hol juthatnak a legolcsóbban az egyes árukhoz.

A feladatom egy termékfelmérő rendszer létrehozása volt, amely a fogyasztói adatgyűjtés segítségével egyszerre adatot szolgáltat az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods) vállalatoknak, valamint értékes információt nyújt a többi fogyasztónak. Azért választottam ezt a témát, mert eddigi ismereteim szerint Magyarországon nincsen még olyan szisztéma, amely ezt a két funkciót egyesítené.

A megvalósításhoz négy komponenst használok. Egy Android kliens oldali alkalmazást, amellyel a vásárlók a rögzíteni kívánt termékekről űrlapokat tölthetnek ki, és termékár-figyelést végez. Egyszerre több okostelefon is lehet a rendszerben. A második komponens egy adatbázis, amely jól strukturált formában tárolja az adatokat. A feladat része továbbá egy weboldal elkészítése is, amely a felmérések során gyűjtött adatokat segít áttekinteni az adminisztrátoroknak. A negyedik rész pedig, a szerveroldal kialakítása. Ebből a négy elemből álló architektúrával fogok dolgozni. A dolgozat elkészítése során ezt tervezem, és valósítom meg.

MySQL adatbázist és Apache Tomcat web szervert használok. Az webes kliens által küldött AJAX, és az Androidos kliens által küldött HTTP kéréseket a szerver REST interfészen keresztül szolgálja ki. A szerver-kliens irányú kommunikáció a GCM segítségével történik.

A dolgozatban bemutatom a megismert technológiákat, valamint a megoldás felsőszintű, és részletes architektúráját. Kitérek továbbá a megvalósítás érdekesebb részleteire, az elvégzett tesztek eredményeire. Végül a felhasználó szemszögéből ismertetem az alkalmazás működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.